Vitamine | Minerale | Aminoacizi | Enzime si flora intestinala | Plante medicinale si peste | Cosmetica naturala | Biorezonanta
Suplimente cu vitamine | Suplimente cu minerale | Produse cu aminoacizi | Produse naturiste pentru digestie | Extracte naturale din plante si peste | Cosmetice naturale | Electronice Calivita
Calivita, California Fitness Terapii alternative, tratament naturist

Despre clor

Clorul reprezinta cca 0,5% din greutatea corpului. Proprietatile acestui macroelement sunt urmatoarele:

  • contribuie la formarea oaselor, a dintilor si tendoanelor;
  • intervine in reglarea presiunii osmotice, a balantei hidrice si a echilibrului acido-bazic;
  • contribuie la formarea acidului clorhidric, acid cu rol important in procesul de digestie (acidifiant);
  • are actiune depurativa asupra ficatului;
  • ajuta la scaderea glicemiei, la reducerea concentratiei ureei si a acidului uric din sange, ca si a nivelului colesterolului;
  • intervine in buna desfasurare a activitatilor fizice, precum si in reducerea potentialului de efort in perioadele de odihna.

Ca urmare, acest mineral este indicat in oboseala fizica, anorexie, forme usoare de diabet zaharat, hipercolesterolemie, si ateroscleroza, precum si in guta (sub forma de cure cu ape minerale clorurate), in reglarea tranzitului intestinal si stimularea digestiei etc. Ca si sodiul, clorul este adus in organism, de regula, sub forma de clorura de sodiu (sare de bucatarie), necesarul zilnic fiind de 2-3 grame, ceea ce corespunde la 3-5 grame de sare, produs chimic alcatuit din 61% clor si 39% sodiu. Dupa unii autori, necesarul zilnic de sare variaza de la caz la caz, putand urca si pana la 8 grame. Un aport mai mare inseamna exces si, prin urmare, este daunator organismului, primul simptom constand in cresterea tensiunii arteriale, cu toate nefastele urmari (afectarea inimii si aparitia bolilor cardiovasculare); 90% din necesarul de sare (NaCl) este consumata ca atare (adaugata la alimente), iar 10% este ingerata o data cu alimentele, facand parte din compozitia acestora.

Din punct de vedere dietetic, trebuie preferata sarea de mare si chiar sarea grunjoasa, in defavoarea sarii rafinate, care este clorura de sodiu pura. Excesul de sare distruge vitamina E (tocoferolul) si este toxic pentru organism. Pentru inlocuirea florei intestinale distruse de clorul din apa de la robinet, se recomanda consum sporit de sodiu.


► Vezi catalogul celor mai importante minerale.

Vezi produsele pe baza de minerale disponibile in oferta Calivita.