Vitamine | Minerale | Aminoacizi | Enzime si flora intestinala | Plante medicinale si peste | Cosmetica naturala | Biorezonanta
Suplimente cu vitamine | Suplimente cu minerale | Produse cu aminoacizi | Produse naturiste pentru digestie | Extracte naturale din plante si peste | Cosmetice naturale | Electronice Calivita
Calivita, California Fitness Terapii alternative, tratament naturist

Despre sodiu

Sodiul este un microelement avand proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, spre deosebire de potasiu, care realizeaza acelasi lucru, dar pentru interiorul acestora. In organism, sodiul intervine si in mentinerea echilibrului acido-bazic, favorizind astfel excitabilitatea musculara. De asemenea, previne insolatiile si contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii. Nivelul sodiului existent in organism este reglat de rinichi, care cresc sau scad excretia, in functie de cantitatea ingerata. Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 grame. Sodiul natural e alcanizant al mediului intercelular, inclusiv al celui din intestinul subtire.

Necesarul zilnic de sodiu

este de 1-2 grame (aflat in 3-5 g de sare de bucatarie - NaCl), dar sporeste mult in raport cu temperatura ridicata, munca fizica grea etc. Se afirma ca, in mod normal, un consum de 5 g sodiu pe zi, corespunzand la 8 g sare de bucatarie, nu poate fi daunator organismului. Din pacate, consumul curent depaseste cu mult aceste cantitati, ajungandu-se frecvent la un consum de 10-15 g sare pe zi, adica 6-9 g sodiu; in afectiunile cardiace si in cele renale consumul de sodiu (sare) trebuie mult redus. In schimb, celor afectati de aceste neajunsuri, precum si celor cu tendinte spre obezitate, li se recomanda consumul de sare marina, nerafinata, obtinuta prin evaporarea apei de mare. In acelasi context, e de preferat sarea grunjoasa in locul sarii-albe, rafinate.

Dupa consumul unor alimente foarte sarate, organismul retine o cantitate mai mare de sodiu decat in mod obisnuit, situatie in care potasiul este elementul ce asigura diureza, adica eliminarea din organism a apei cu surplus de sodiu. De fapt, in organism, mult sodiu inseamna putin potasiu. In situatii de utilizare a diureticelor, la tratarea hipertensiunii arteriale, se recomanda doze de potasiu mai ridicate decat cele obisnuite (sare dietetica).

Pierderile de sodiu

sunt foarte mari prin transpiratie, iar insuficienta sodiului in organism duce la scaderea tensiunii arteriale sub valorile normale, precum si la deshidratare, punand in pericol starea de sanatate. Din punctul de vedere al cantitatilor de sodiu ingerate prin hrana, se disting regimurile strict desodate, hiposodate si hipersodate.

Principalul furnizor de sodiu pentru organism este sarea de bucatarie, in care acest mineral reprezinta 39%, restul de 61 % fiind reprezentat de clor. La acoperirea necesarului zilnic de sodiu contribuie, intr-o mica masura, si sodiul natural (cu 0,8 g), restul de 80% provenind din alimentele sarate (deci prin descompunerea in organism a sarii). De aici se poate deduce ca excesul salin din organism se produce ca urmare a ingerarii unei prea mari cantitati de sare. Valorosul sodiu natural se gaseste indeosebi in alimente de origine vegetala (ridiche roz, spanac, sfecla rosie, frunze de patrunjel, fasole si mazare, cartofi, dovlecei, varza etc.), precum si in unele produse alimentare de origine animala (lapte si produse lactate, oua, carne de vita, ficat si rinichi de vita etc.). Sodiul natural ii asigura ficatului necesarul in acest element, pentru dezintoxicarea organismului.

Sodiul e foarte raspandit in regnul vegetal si in cel animal, in diferite combinatii chimice (cloruri, nitrati, fosfati si bicarbonati). In ceea ce priveste continutul in sodiu al unor alimente, se poate arata ca, de exemplu, fructele contin cantitati mici din acest mineral (1-5 mg/100 g), motiv pentru care ele sunt recomandate in regimurile hiposodate. Dintre fructe, relativ bogate in sodiu sunt castanele comestibile, cu 20 mg/100 g sodiu.


► Vezi catalogul celor mai importante minerale.

Vezi produsele pe baza de minerale disponibile in oferta Calivita.